A Szabolcsbákai általános iskolások részt vehettek az első Honvédsulis tanórán. A Honvédsuli Szabolcs – Szatmár – Bereg megyében több településen a helyi önkormányzatokkal együttműködve végzi önkéntes civil tevékenységét. A “HONVÉDSULI” alapvető célja a Magyar Honvédség népszerűsítése, katonai pályára irányítás már az általános iskoláskorban, szakkör formában. A “HONVÉDSULI” azért jött létre, hogy a gyerekeknek érzékeltesse: a honvédelem nemzeti létünk egyik alapja, ezáltal a hazafiasság gondolata beköltözzön a felnövekvő nemzedék szívébe.Vállalásunkban az ifjúság honvédelmi nevelése élvez elsőbbséget, ezen belül kiemelt figyelmet fordítunk – lehetőségeinkhez mérten – a honvéd hagyományőrzésre, hadisír gondozásra. El kívánjuk érni többek között, nemzeti ünnepeinken a “HONVÉDSULI” szakkörben résztvevő diákok fegyelmezetten, katonai hagyományainkhoz méltóan emlékezzenek.

„Növendékeink” a foglalkozásokon megtapasztalják életkoruknak megfelelően, a katonai rendtartás alapvető szabályait (előljáró-feljebbvaló iránti tisztelet, az alakiság, az egyenruha, a rend és a fegyelem fogalmát). Megismerkednek a Magyar Honvédség múltjával, jelenével. Betekintést nyernek a különböző fegyvernemek és technikai eszközök világába, ill. megtanulják a terepen való tájékozódást valamint az alapvető túlélési praktikákat. A “HONVÉDSULI” kifejezetten fontosnak tarja a gyerekek kiemelését a számítógép képernyője elől, legalább a szakkör ideje alatt a lehető legtöbb időt töltsék szabadlevegőn, ahol a katonákra jellemző mozgásokat végeznek pl. akadálypálya, kötéltechnika stb….A “HONVÉDSULI” oktatói katonai múlttal rendelkező jól felkészült személyek, akik elkötelezettek a Magyar Honvédség népszerűsítése iránt civilként is.

A diákok helyi, megyei és országos csapatverseny formában adhatnak számot megszerzett tudásukról, évközben lehetőség szerint több alkalommal „Hadiösvény” túrán vesznek részt. Minden „honvédsulis” diák kedvezményesen részt vehet az általunk szervezett nyári ifjúsági honvédelmi táborban. Nem titkolt szándékunk az olyan középiskolák népszerűsítése ahol Katonasuli program működik, továbbá vállaljuk a “HONVÉDSULI” azon végzős tanulóinak „katonasuli felvételire” való felkészítését, akik tanulmányaikat ilyen iskolákban szeretnék folytatni.

Véleményünk szerint a megyénkben is nagy szükség van a katonai pálya népszerűsítésére, hiszen a honvédelmi tárca is azon dolgozik, hogy valós perspektívát nyújtson többek között a hátrányos helyzetben lévő fiatalok számára. 2013. szeptember 1-jétől a magyar Nemzeti Tanterv részeként bevezetésre kerül a honvédelem és állampolgársági ismeretek oktatása az általános iskolák 7-8 osztályaiban. Erre való felkészülés a Honvédsuli részéről kiemelt figyelmet érdemel, ezért a lehetőségek kibővítése érdekében (szakkör, honvédelem népszerűsítése, óraadás, stb…) programunkat kivonatosan:

katonai alapismeretek oktatása szakkör formájában 40 foglalkozás/tanév (foglalkozásonként egy órás időkeretben),

iskolai honvédelmi nap szervezése – lebonyolítása,

csapatépítő tréning a nevelők/tanárok számára,

megyei honvédelmi versenyen, ill. év végén a “HONVÉDSULI” vándorserlegéért rendezett versenyen való részvétel,

honvédelmi specifikus kirándulások szervezése igény esetén (katonai alakulatok látogatása, túlélő harci túrák, hagyományőrző túrák).

Fotó Galéria
Elstartolt A Honvédsuli

Post navigation


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ellenőrző kód *